Pieni tietoisku polyuretaaneista

Julkaistu

Me Puradolla emme pelkästään valmista laadukkaita tuotteita polyuretaanista, vaan myös kehitämme jatkuvasti tuotteitamme sekä itse materiaalia. Teemme omaa materiaalitutkimusta kaiken aikaa, jotta voisimme parhaiten vastata asiakkaidemme tarpeisiin mahdollisimman hyvin. Toimitusjohtajallamme Jani Salolla on nimittäin takataskussaan kemianteollisuuden diplomi-insinöörin paperit, joten aivan untuvikkoja emme materiaalituntemuksessa ole.

Reilu 80-vuotinen polyuretaani

Polyuretaanien (PU) valmistaminen polyadditiomenetelmällä on verrattaen uusi, sillä se keksittiin vuonna 1937 Otto Bayerin johtaman tutkimusryhmän ansiosta. He onnistuivat valmistamaan kuituja muodostavia polymeerejä hyödyntäen alifaattisien di-isosyanaattien ja alifaattisien diolien välisiä reaktioita. Menikö liian tekniseksi? Tätä on nimittäin tulossa lisää.

Tässä vielä historiasta pieni fakta, vaikkapa pubivisassa ylpeiltäväksi: ensimmäiset polyuretaanikumit valmisti Pinten Saksassa vuonna 1940 ja vasta myöhemmän tutkimustyön tuloksena onnistuttiin valmistamaan myös vaahtoja, pinnoitteita ja liimoja.

PURADO

Pu + rado = Purado

Meillä on firman nimessäkin vihjeenä osaamastamme alasta PU, eli polyuretaanin lyhenne. Kuten tässä vaiheessa jo varmasti arvaatkin, olemme keskittyneet erityisesti polyuretaanielastomeerien (joskus puhutaan myös uretaanikumeista) tuotantoon. Tuotteemme ovat valettuja ja vulkanoituja polyuretaanielastomeeri-tuotteita.

Meillä on ainoana yrityksenä Suomessa käytössämme Covestro Vulkollan® -raaka-aineiden käyttöön oikeuttava lisenssi. Se on mielestämme henkselien paukutteluun oikeuttava asia, ja mehän paukuttelemme. Mutta kuitenkin näin karjalaisittain kohtuudella, etteivät luule ylpistyneen.

Vulkollan on ylivoimainen elastomeeri raskaasti kuormitetuissa dynaamisissa ja staattisissa kohteissa, etenkin tarkkuutta ja luotettavuutta vaativissa teollisuuden kohteissa. Emme kuitenkaan laita kaikkia muovimunia samaan koriin, vaan lisäksi käytössämme on MDI- ja TDI-pohjaiset polyuretaanielastomeerit, joiden etuna Vulkollaniin verrattuna on konevalettavuus, joka tehdään normaalisti käsityönä.

Asiakkaille räätälöityjä seoksia

Alamme asiantuntijoina ja edellä mainitun toimitusjohtajamme intohimon pohjalta olemme panostaneet paljon myös tutkimustyöhön. Olemme kehittäneet tiettyjä tarkoituksia varten räätälöityjä seoksia monille asiakkaille. Mieti, voisimmeko kehitellä teillekin jonkin paremmin toimivan yhdistelmän?

Mietinnän tueksi tässä hieman lisää nippelitietoa. Kuten tiedetään, polyuretaanielastomeerit luokitellaan kuuluvaksi erikois- ja kertamuoveihin, ja kiinteitä polyuretaanielastomeerejä käytetään lähinnä teknisissä osissa jotka altistuvat suurelle staattiselle ja dynaamiselle rasitukselle. Tällaisia tuotteita ovat hyvin tyypillisesti esimerkiksi kivi-, malmi-, ja hiiliseulat, raskaasti kuormitetut renkaat, kytkimien osat, vaimennuselementit, rullat ja monet muut osat.

Ei ole pakko ostaa uutta, voi myös pinnoittaa

Yksi tyypillisimmistä tuotteistamme on teräs- tai alumiinirunkoisen pyörän tai telan pinnoitus. Kehitys kehittyy, mutta myöskin kulutus kuluttaa. Kun pyörän pinnoitus on kulunut loppuun, runko on yleensä vielä täysin käyttökelpoinen, jolloin ei ole järkeä poistaa koko laitetta käytöstä, vaan kyseinen kulunut tuote voidaan pinnoittaa uudelleen.

Heräsikö kysymyksiä? Laita viestiä tai soita vaikka suoraan äänipuhelu, niin pyrimme vastaamaan parhaamme mukaan. Mitäs teille kehiteltäisiin?